Evangelische Kirchengemeinde A.B. Hermannstadt

Prezentarea parohieiPrezentarea parohiei

 

Parohia Evanghelica C.A. din Sibiu

Bine aţi venit pe pagina de internet a Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu!

 

Comunitatea nostră numără azi ca. 1100 de membri și se adună în jurul catedralei din Piața Huet.

 

Construcţia catedralei evanghelice din Sibiu a început în secolul al XIV-lea şi a fost terminată în anul 1520. Întreaga parohie împreună cu celălalte biserici săseşti din Transilvania s-a alăturat Reformării din 1540 şi a devenit luterană.

Deşi fiecare secol care a trecut a influenţat evoluţia bisericii evanghelice din Transilvania, nimic nu a avut un impact mai mare decât secolul al XX-lea care a adus cu sine Primul Război Mondial, includerea Ardealului în România Mare, criza post-belică, cel de Al Doilea Război Mondial, deportări, emigrări, dezvoltarea ideologiei comuniste şi în final şi mai multe emigrări.

 

Membrii parohiei au rămas hotărâţi să reprezinte o forţă vitală pentru familiile lor şi pentru întreaga comunitate. În afara slujbelor săptămânale, a orelor de studiu biblic şi a altor aspecte ale vieţii bisericeşti (slujba pentru copii;, grupul de tineret, diferite cercuri ale femeilor), parohia evanghelică oferă o varietate de alte servicii: vizite la domiciliu pentru peste 200 de membriii aflaţi în situaţii dificile; un centru de zi pentru 20-30 de copii proveniţi din familii nevoiaşe; un atelier pentru persoane cu dizabilităţi; distribuirea de haine şi medicamente pentru cei aflaţi în nevoie. Parohia nostră primeşte în fiecare an tineri voluntari din Germania şi Austria care lucrează în cadrul departamentelor menţionate mai sus. De  parohia din Sibiu mai aparţin o casă care găzduieşte calfe călătoare şi o mică pensiune cu cinci camere de oaspeţi. Parohia noastră acordă un interes deosebit protecţiei mediului înconjurător şi se dedică îmbunătăţirii relaţiilor ecumenice.

 

Biserica contribuie la îmbogăţirea vieţii spirituale şi culturale a comuniăţii prin organizarea de concerte de orgă săptămânale pe timpul verii şi prin concertele corului Bach, care pot fi ascultate pe tot parcursul anului. Parohia deleagă jumătate din membrii consiliului de administrație a Muzeului de Artă Brukenthal şi găzduieşte anual mii de vizitatori care doresc să admire impunătoarea catedrală. Cei trei preoţi sunt: Kilian Dörr, Hans-Georg Junesch şi Klaus Martin Untch.

 

Biserica Luterană din Sibiu este membră a Bisericii Evanghelice Luterane de Confesiune Augsburgică din România. BELCAR are sediul în Sibiu şi numără 13.000 de membrii, în scădere faţă de 1989 când înregistra 100.000 sau 1940 cu cei 200.000 de membrii. BELCAR are aprox. 230 de parohii şi 40 de preoţi. BELCAR este membră a LWF, NCC şi a altor organizaţii ecumenice. Episcopul BELCAR este Reinhart Guib.

 

În Sibiu există numeroase alte servicii oferite de BELCAR: un cămin de bătrâni cu 106 paturi şi un ospiciu cu 14 paturi; un cămin pentru elevi cu 60 de locuri; Casa Teutsch (un complex format din capela Sf. Ion, un centru ecumenic, cafeneaua-librărie Erasmus, Muzeul Săsesc şi Institutul Ecumenic de Cercetare) şi Faculatea de Teologie Protestantă.

Detalii vezi: www.evang.ro

 

 

 

 

21.12.19

Dona nobis pacem - Friedensgebet am 20.12. im Gedenken an die Opfer des Umsturzes in Hermannstadt

 

18.11.19

Am 14.11. wurden fünf neue Mitglieder in die Gemeindevertretung gewählt.

 

03.10.19

Am 10.11. 2019 findet in unserer Kirchengemeinde die Wahl für Mitglieder in die Gemeindevertretung s...

 

19.09.19

Am Freitag, den 20. September in dem Presbyterialsaal, Stadtfarrhaus Huet 1