Evangelische Kirchengemeinde A.B. Hermannstadt – Telefon 0040-269-211203 – Piata Huet 1, RO – 550182 Sibiu

Botez

În primul rând:

Botezul este un sacrament / o taină / care unește toți creștinii. Prin botez devenim un membru la trupul spiritual al lui Christos, aparținem deci de biserica creștină. Botezul este unic și irevocabil în viața unui om, indiferent în care confesiune a fost realizat. 

Dorim să fim o parohie prietenoasă cu copii. Invităm deja mamele cu bebelușii la //Krabbelstunde// un fel de socializare; aproape în fiecare duminică, copii care vin la biserică sunt invitați într-un program special, adecvat vârstei; din grădiniță pînă la liceu sunt diferite trepte ale corului de copii și tineri, iar din când în când sunt organizate slujbe pentru toată familia.

Rolul părinților și al nașilor

Importantă este încrederea părinților și a nașilor, că și acest copil este copil al lui Dumnezeu, care găsește adăpost în comuniunea celor botezați. Împreună cu părinții, nașii promit că vor avea grijă de educarea copilului în spirit creștinesc. De aceea, nașii vor aparține unei biserici creștine, iar cel puțin unul dintre nași trebuie să aparțină confesiunii evanghelice. Este normal pentru noi, ca părinții să invite mai mulți nași pentru copilul lor – între 4 și 8 persoane.

 

Pregătire

Este normal, ca botezul să fie integrat într-un serviciu divin duminical, unde participă și enoriași ai parohiei noastre, care vor primi noul-botezat în rândul comunității. În cazuri excepționale, botezul poate avea loc și într-o slujbă i.

Importantă este întâlnirea cu preotul cu 2-3 săptămâni înaintea botezului, care se poate programa prin secretariatul parohiei. Cu această ocazie, părinții și nașii se pot informa asupra botezului în general și asupra tradițiilor locale în special, cum ar fi ordinea slujbei de botez cu citiri, cântece, crezul apostolic, apa de botez, binecuvântarea mamei etc.  Părinții și nașii vor alege un verset biblic ca moto-ul pentru botez, adică un cuvânt biblic care va însoți copilul cel puțin până la confirmare, vor discuta împodobirea altarului, lumânarea de botez sau limba în care se va vorbi la slujbă.

Fotografii & Filmări

Vă rugăm să desemnați o singură persoană, care va face poze sau filmează în cadrul slujbei de botez dintr-o distanță potrivită de câțiva metri, folosind doar lumina existentă.  Nu ar fi adecvat, dacă fiecare dintre participanți ar încerca să prindă câte un moment cheie – probabil va pierde esențialul, dacă transformă botezul într-o sesiune de fotografiere. Dacă optați pentru o filmare, acest lucru este posibil cu condiția ca cel care filmează să rămână într-un singur loc. 

Cu drag, preotul și toți cei prezenți vor putea să se așeze la sfârșitul slujbei pentru o fotografie de grup în fața altarului sau în jurul cristelniței, o poză în care se va vedea fiecare față mai frumos decât în timpul slujbei. 

Taxe 

Pentru membrii parohiei noastre, taxele botezului copiilor sunt deja incluse în contribuția bisericească anuală. 

Părinții, care aparțin unei alte parohii din cadrul Bisericii Evanghelice C.A. din România, sunt rugați să contribuie cu 150 Lei, iar cei care provin din țările vest-europene, cu 100 de euro.

Desigur este posibil și de dorit din partea noastră, dacă părinții din alte parohii vin cu preotul, de care aparțin acasă, pentru a oficia botezul în biserica noastră.

 

Acte necesare:

  1. Adeverința / certificatul de botez al părinților (copie).
  2. Certificatul de naștere al copilului, care va fi botezat (copie)
  3. Părinii, care vin dintr-o altă parohie vor aduce un ‚Dimissoriale’, adică un acord al parohiei de unde provin, ca acest botez să fie oficiat în parohia noastră din Sibiu. 
  4. Cel puțin unul dintre nași trebuie să aparțină confesiunii noastre lutherane, adică Evanghelic C.A.