Evangelische Kirchengemeinde A.B. Hermannstadt – Telefon 0040-269-211203 – Piata Huet 1, RO – 550182 Sibiu

Gospodăria socială Șelimbăr “DIAKONIEHOF”

Diverse activități sociale au loc în cadrul gospodăriei noastre sociale la „Diakoniehof Schellenberg”, fosta parohie evanghelică.

Printre acestea se numără locuirea asistată, asistență socială, grădina mare si masă pe roţi. În cooperare cu Diakoniewerk Gallneukirchen este planificat un nou atelier ptr persoanele cu dizabilități; care va include o grupă ptr grădinărit.
În micul magazin de lângă stradă se vor putea cumpăra produse din grădină și atelier, se va putea bea un ceai sau se va putea programa un tur al bisericii.

Proiectele de la Diakoniehof Schellenberg sunt finanțate prin donații și fonduri proprii ale parohiei. Încercăm în mod regulat să cooperăm cu autoritățile statului.

Locuințe protejate

Cu ajutorul donaţilor şi al sprijinului financiar din partea „Zürcher Kommende des Johanniterordens” au fost renovate şi dotate 6 apartamente mici  din fosta parohia evanghelică din Şelimbăr, care aparține azi de parohia Sibiu.
Există o bucătărie comună ptr apartamentele care nu au bucătărie proprie. De asemenea a fost renovată și mobilată o sală comunitară, unde se țin seminarii, consultanță și iarna slujbele. În timpul pandemiei o folosim ca sală de studiu pentru copii școlari din incintă.

Pentru acest proiect, la centrul de găzduire Diakoniehof Schellenberg, a fost angajată, din primăvara anului 2018, o asistentă socială. Această asistentă socială se ocupă cu îngrijirea şi reintegrarea oamenilor care locuiesc acolo. De asemenea o parte importantă în acest proiect este construierea unei relaţii cu rezidenţii centrului şi oferirea de consiliere şi asistenţă.

Scopul acestui proiect este să ofere oamenilor nevoiaşi, o găzduire temporară. Locuinţele sociale sunt pentru oamenii cu venituri reduse.  De asemenea cu ajutorul asistenţei sociale, oamenii sunt ajutaţi să se reintegreze pas cu pas în societate. Acest proiect prevede pe lângă oferirea unui cămin şi  susţinere în momentele lor dificile.

 

Grădinărit

Gospodăria socială DIAKONIEHOF SCHELLENBERG dispune de o grădină parohială mare de aprox. 1,5 hectare. Această grădină oferă oportunitatea excelentă de a implica oamenii care locuiesc acolo şi voluntarii ocazionali în activități regulate. Se practică agricultura ecologică şi creşterea animalelor (găini, oi,iepuri). Suntem ghidaţi şi sfătuiţi de către un fermier ecologic. În 2015, în grădină,  a fost construit un sistem de irigații cu ajutorul unei donații de la Johanniter din Zürich. Cu noul sistem de irigații, este posibilă irigarea eficientă a grădinii cu apă de ploaie colectată și apă din fântână. Acest lucru economisește costuri pe termen lung, iar grădina poate fi udată biologic pe toată suprafaţa ei.

 

Perspectivă

În viitorul apropiat, Diakoniehof Schellenberg urmează să fie extins cu un atelier pentru persoane cu dizabilități (în cooperare cu Diakoniewerk Gallneukirchen) și un mic magazin către stradă, care va servi drept punct de contact către exterior și unde se vor vinde produse din grădină  și  atelier,