Evangelische Kirchengemeinde A.B. Hermannstadt – Telefon 0040-269-211203 – Piata Huet 1, RO – 550182 Sibiu

Corul Bach

Corul Bach din Sibiu a fost întemeiat în anul 1931 de către Franz Xaver Dressler (1898-1981), născut în Bohemia de Nord și organist al bisericii evanghelice C.A. din Sibiu pentru aproape cinci decenii la rând. Încă de la bun început rolul corului Bach din Sibiu a fost acela de a interpreta în mod repetat și constant operele vocal-simfonice compuse de Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Händel, puțin cunoscute în spațiul transilvănean al vremurilor respective. Corul a reușit mai apoi să supraviețuiască cenzurii cultural-religioase din timpul deceniilor de dictatură comunistă, nefiind nevoit niciodată să-și întrerupă activitatea. Disponibilitatea spre efort a membrilor săi cât și statornicia îndîrjită a dirijorului au asigurat continuitatea mult dorită si apreciată în pofida represiunilor politice.

Franz Xaver Dressler și-a încheiat activitatea profesională la Sibiu în 1978. Timp de sapte ani după ce Dressler și-a luat rămas-bun de România, conducerea corului Bach din Sibiu a fost încredințată mai multor dirijori. Următoarea alegere cu efect de lungă durată l-a propulsat pe Kurt Philippi în postura de dirijor al corului Bach din Sibiu din 1985 până in 2014. Profunda mișcare de emigrare în masă a sașilor transilvăneni de după decembrie 1989 s-a resimțit puternic și la nivelul intern al corului Bach, mai înainte un ansamblu muzical laic destinat în exclusivitate vorbitorilor nativi de limbă germană. Aceeași identitate de primă prioritate lingvistică era valabilă și în cazul corului comunității evanghelice C.A. din Sibiu. Deoarece ambele coruri amintite au suferit o considerabilă scădere a numărului de membri, cele două ansambluri au fost fuzionate spre unul singur care purta și poartă în continuare numele corului Bach din Sibiu. Noile interferențe culturale nu s-au lăsat mult așteptate în activitatea corului Bach. Curând dupa 1990 corul a primit în rândurile sale membri din partea confesiunilor creștine din vecinătatea proximă proprie și bogată a Sibiului. Activitatea corului Bach din Sibiu este găzduită și astăzi de către parohia evanghelică C.A. din Sibiu, dar componența sa reprezintă oglinda unei comunități care străbate confesiuni, profesii și limbi materne diferite. Plăcerea de cânta și un minim nivel de îndemânare muzicală dau tonul întâlnirilor săptămânale. Cunoașterea limbii germane este un avantaj opțional.

 

Lukas Passion 2016 Bachchor

Corul interpretează atât opus-uri din literatura de oratoriu vocal-simfonic cât și muzică a cappella. O bună parte din atenția sa este îndreptată către muzica religioasă de sorginte transilvăneană. Programul anual prevede pregătirea a două sau trei concerte de dimensiuni mari, participarea regulată în cadrul slujbelor comunității evanghelice C.A. și mici turnee în alte sate și orașe transilvănene. Neapartenența la confesiunea evanghelică C.A. din România nu reprezintă un impediment in posibilitatea de fi membru al corului Bach din Sibiu.

După schimbarea paradigmei politice din 1989 corul Bach a reușit să susțină turnee în Austria și Germania. Proiecte desfășurate în comun îl leagă cu corul Bach al Bisericii Negre din Brașov, cu corul Vox Humana din Sfântu Gheorghe, dar și cu ansambluri din Austria și Germania precum Kantorei Oberschützen, Johannes-Kantorei Künzelsau, Meißner Kantorei (fondată în 1961) și Göttinger Stadtkantorei.

In anul 2003, drept urmare pentru grija purtata culturii muzicale germane din România, dirijorul Kurt Philippi și organista Ursula Philippi au luat în primire diploma onorifică a Premiului Cultural Georg Dehio (Berlin) acordată corului Bach din Sibiu de către Forumul Cultural German Est-European.

Din februarie 2015, conducerea corului Bach din Sibiu se află în mâinile lui Jürg Leutert. O mare doză de ajutor în materie de corepetiție, îmbunătățire vocală și repetiții separate în cadru restrâns este asigurată de către organista Brita Falch Leutert.

Conducerea corului

Brita Falch Leutert und Jürg Leutert
Brita Falch Leutert und Jürg Leutert

Jürg Leutert este dirijorul corului Bach din Sibiu din februrarie 2015. Brita Falch Leutert a preluat postul de organista a bisericii evanghelice C.A. din Sibiu în același moment.

Amândoi au petrecut 17 ani pe insulele Lofoten (Norvegia de Nord) în calitate de muzicieni profesioniști ai bisericii locale și dascăli pentru disciplinele muzicale. Cooperarea lor și-a luat începuturile pe malul lacului Zürichsee din Elveția. Pe insulele Lofoten, Jürg a predat lecții practice pe toată gama de instrumente cu coarde, a înființat o orchestră de cameră a copiilor și tineretului și a condus ansamblul coral feminin Vestlofoten Damekor. Excelența Sa Regina Sonja a fost prezentă în publicul unui concert susținut de către Jürg Leutert și Vestlofoten Damekor în onoarea a o sută de ani de la legiferarea dreptului de vot comun în Norvegia. Programul acestui concert a fost alcătuit din opere scrise de către femei din culturi și secole diferite.

Jürg Leutert și Brita Falch Leutert au experiența multor concerte vocal-simfonice interpretate în limbă norvegiană străveche și adaptate posibilităților instrumentale specifice locului de desfășurare. Curentul de a mijloci accesul publicului la muzici necunoscute în contemporan reprezintă pentru ei un obiectiv de vârf pe care îl urmează și în Transilvania, ceea ce aduce cu sine o reîmprospătare a identității culturale a corului Bach din Sibiu și nu numai.